kleding herfst
Fashion

Nieuw seizoen, nieuwe garderobe. Of toch niet?

De kledingwinkels vullen zich langzaam met de nieuwste herfst- en soms zelfs al wintercollecties. We hebben eigenlijk niets nodig, maar gaan toch even de winkels in. Je weet maar nooit, toch? En voor je het weet sta je een nieuwe broek, twee truien, een nieuwe winterjas en een paar schoenen af te rekenen. En als je dan thuiskomt.. Zie je dat je het eigenlijk niet nodig had.

Als Marie Kondo door je kledingkast

Als je haar nog niet kent: Marie Kondo is zo’n beetje de leukste opruimgoeroe die er te vinden is. In haar bestseller boeken verteld ze hoe je bijvoorbeeld met een kleine garderobe vaak leukere outfits samen kan stellen. Door de giga stapel met shirts, truien, vesten en broeken zien we letterlijk door de bomen het bos niet meer. Door je kledingkast te vullen met items waar je stuk voor stuk dol op bent, is het samenstellen van je outfit een stuk makkelijker dan wanneer je veel ‘mwah’-shirtjes hebt.

Doordat je minder kledingstukken in je kast hebt, weet je ook precies wat je hebt. Volgens Marie Kondo ga je eigenlijk pas winkelen zodra je iets nodig hebt, niet alleen omdat je graag een nieuw shirtje wil. En de regel is dan ook: koop je een nieuwe jeans? Dan moet er een andere jeans weg.

Marie Kondo kleding

Investeren in goede basics

We snappen natuurlijk best als je toch even iets nieuws wil kopen. Kleding kopen is natuurlijk gewoon hartstikke leuk! Geef dan alleen niet al te veel geld uit aan trenditems die maar één seizoen leuk zijn, maar ga ook eens kijken naar goede basics. Een goede, stevige jeans die je langer dan drie maanden kan dragen (want bij veel goedkope broeken red je die 3 maanden niet eens).

Dat hoeft niet gelijk te betekenen dat je honderden euro’s uit moet geven in dure warenhuizen zoals de Bijenkorf. Het betekent wel dat je op zoek moet gaan naar jeans die goed passen bij jouw figuur, niet teveel stretch heeft en zowel in lente, herfst en winter mooi zijn. Dat scheelt je weer geld én met een goede jeans kan je jaren vooruit.

Repareren of tijd om weg te gooien?

Als de zool van onze schoenen langzaam wat gebruikssporen laten zien, denken we dat het tijd is voor nieuwe schoenen. En als er een gat in onze jeans komt, moet die jeans ook maar weg. Zonde eigenlijk, want met een ritje naar de kledingmaker of de schoenmaker is je oude kleding weer als nieuw! Kijk dus kritisch of je je kleding nog kan repareren of dat het echt tijd is om iets weg te doen. Scheelt weer geld (als je wat nieuws wil kopen) en je kan je mooie kleding nog langer dragen!