Lindenhout
Lindenhout is het houtsoort dat het vaakst wordt gebruikt voor houten jaloezieën, en dat is niet zonder reden. Lindenhout, ook wel Basswood genoemd, is een redelijk zachte houtsoort dat makkelijk bewerkbaar is. De zaagtechniek bij de productie van Lindenhout kan per producent verschillen en dus kan de kwaliteit ook verschillen.
De makkelijke bewerkbaarheid van lindenhout zorgt ervoor dat het hout een gladde afwerking krijgt en uw houten jaloezieen weinig tot geen houtnerf bevatten. Als je jaloezieën zoekt met meer houtnerf, dan kun je het beste kiezen voor abachi of bamboe.
Abachi
Abachi hout is iets lichter, sterker en duurder dan lindenhout. Abachi is een lichtgewicht Afrikaans loofhout en geeft een iets meer ‘geleefde’ en exclusieve uitstraling aan uw jaloezieën. Dit komt doordat de houtnerfstructuur beter zichtbaar is bij Abachi. Nog een leuk weetje over abachi is dat dit houtsoort redelijk goed bestand is tegen vocht. Daarom wordt abachi bijvoorbeeld vaak gebruikt in vochtige ruimtes zoals sauna’s.
Abachi jaloezieën worden door verkopers meestal ingedeeld in de mate waarin de houtnerf zichtbaar is. Zoals je bijvoorbeeld hier kunt zien.
Zoals u kunt zien is het hier ingedeeld in: Abachi, Abachi Exclusive en Abachi Colonial. Bij de Abachi Exclusive is de houtnerf beter zichtbaar dan bij de ‘normale’ Abachi en bij de Abachi Colonial is de houtnerf het meeste zichtbaar.
Bamboe
Bamboe is erg stijf, hard en licht van gewicht. Daarom zijn de lamellen van bamboe jaloezieen iets dunner dan de lamellen van lindenhout en abachi.
Bamboe is de snelst groeiende houtsoort ter wereld en is dus een erg milieuvriendelijke oplossing. Bamboe wordt gegroeid bij special plantages. Bij de aankoop van bamboe jaloezieën toon je betrokkenheid bij een duurzame wereld.
Daarnaast hebben de meeste bamboe jaloezieën een extra matte laklaag voor een unieke uitstraling.
FSC-keurmerk
Het is altijd belangrijk om te controleren of het hout een FSC-keurmerk heeft. FSC is een keurmerk voor hout dat betekent dat het hout opeen duurzame wijze uit het bos is geoogst, zonder schade aan het bos toe te brengen.