portemonnee
Trends

Hoe de inhoud van onze portemonnee in de loop der jaren veranderd is

De inhoud van onze portemonnee verandert. En dan gaat het niet alleen om de spreekwoordelijke inhoud, hoeveel geld we in ons bezit hebben, maar om de letterlijke inhoud. Want bekijk je de portemonnee van pakweg 30 jaar geleden en vergelijk je hem met die van nu, dan is de inhoud compleet verschillend.

Vroeger waren het vooral briefjes

We zijn inmiddels niet anders gewend dan dat we alles met onze betaalpas doen. We rekenen er mee af bij vrijwel alle winkels, in de horeca of zelfs bij een collecte. Veel Nederlanders zijn echter opgegroeid in een tijd waarin de zaken er heel anders voor stonden. De tijd dat onze portemonnee nog vol zat met papier, en niet met plastic.

Je kan het je haast niet voorstellen, maar de meeste mensen van 40 jaar en ouder hebben nog actief meegemaakt dat de pinpas werd ingevoerd. Er stonden rijen op straat voor de pinautomaten, want geld dat ‘zomaar’ uit de muur kwam, dat was nog eens wat nieuws! 

Voor die tijd kon je voor contant geld alleen aan de balie van je bank terecht. Hier diende je jezelf te identificeren, en in sommige gevallen een cheque uit te schrijven, waarna een medewerker je het gevraagde bedrag overhandigde. Omdat je niet voor ieder tientje naar de bank wilde, was het heel normaal om iedere week of zelfs iedere maand een vast bedrag op te nemen, en hiermee je dagelijks aankopen te doen. Want nee, met je betaalpasje afrekenen in de winkel, dat kon natuurlijk ook nog niet. Een beetje omslachtig was het wel, maar tegelijk had het ook voordelen. Op deze ouderwetse manier gingen veel mensen een stuk bewuster met hun geld om, ze zagen de stapel briefjes in hun portemonnee tenslotte duidelijk slinken bij alles dat ze kochten. Meer uitgeven dan je van plan was in een maand kon ook al niet. Op was op, rood staan in je eigen portemonnee is tenslotte lastig.

We stappen over op plastic

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die niet of nauwelijks meer contact geld op zak hebben. Met alle betaalpassen en creditcards is dat ook niet meer nodig, er verdwijnen zelfs alweer volop pinautomaten doordat we ook deze steeds minder gebruiken. Hierdoor verandert ook het soort portemonnee dat we gebruiken. Werden zij vroeger vooral ontworpen naar de maten van briefgeld, staat tegenwoordig het formaat van een bankpas centraal. Een goed voorbeeld is een Secrid Wallet, die zelfs het formaat heeft van een bankpas. Andere merken als Samsonite spelen er ook steeds meer op in. De portemonnees hebben nog wel ruimte voor briefgeld, maar de prominentste positie is toch voor alle kaartjes weggelegd.