jeans kopen tips
Fashion

Zo koop jij altijd de juiste maat spijkerbroek!

Het kopen van een nieuwe jeans is niet bepaald een pretje. Heb je eindelijk een fijn merk gevonden en weet je je maten? Dan zijn de pizza’s weer in de aanbieding en zit je broek weer te strak.. Of je lievelingsbroek is kapot gegaan. Kortom: broeken kopen blijft een drama. Maar met deze tip koop jij in ieder geval altijd de juiste maat broek!

Een maatje te klein

Het klinkt misschien raar, maar koop je broeken altijd in de winkel. En als je gaat passen, neem dan altijd meerdere maten mee. Neem de maat mee waarvan jij denkt dat dat je maat is en neem dan gelijk een maatje kleiner mee.

Zoals je misschien al wel weet, worden veel spijkerbroeken gemaakt van een stof waarin stretch zit. Als je een broek in de winkel past, is de stof nog relatief nieuw. De rek zit er dus nog perfect in. Koop je een broek die in het pashokje perfect zit? Dan willen wij er wel op wedden dat die broek na een paar keer dragen al wat groter is gaan zitten. Dat komt door de stretch.

Als je in de winkel broeken gaat passen, pas dan ook altijd de kleinere maat. Ook als je ervan overtuigd lijkt te zijn dat je huidige maat prima zit. Probeer het maar. Het is misschien even wennen, je moet je er soms ook echt in weten te wringen. Maar het resultaat mag er wezen.

Stretch behouden

Net als bij leren schoenen moet je een broek eigenlijk altijd even ‘uitlopen’. De stretch komt er dan goed in te zitten en de broek zit dan pas echt zoals hij hoort te zitten: precies goed. Maar hoe zorg je er dan voor dat je broek niet teveel gaat stretchen?

Een fout die veel mensen maken is het vaak wassen van spijkerbroeken. Doordat je je broek elke keer weer wast, zal de stof uitzetten en weer krimpen, ‘stretchen’ dus. Na een tijdje zit er geen rek meer in en zal de broek dus steeds wijder gaan zitten. Zonde, vooral als je een broek hebt gekocht van een wat duurder merk.

Tip van de redactie: is je broek niet vies, maar wil je deze wel graag wassen (na 3 of 4 dagen dragen bijvoorbeeld)? Leg je jeans dan in de vriezer. Door de kou worden de bacteriën gedood, maar blijf je wel de sterke stof houden en loopt je broek niet direct uit.